Ria Buiten: 4175 km in 64 dagen

BIDDINGHUIZEN - Maandag 22 oktober 2012

Afgelopen zondag, 21 oktober, eindigde Trans europe-footrace 2012. Aan deze hardloopwedstrijd deed dorpsgenote Ria Buiten mee, als enige Nederlander.
Op 19 augustus vertrokken ze vanuit Skagen in Noord Denemarken en deze loop eindigde bij de grens van Gibraltar in Spanje.
Een loop van 4.176 km in 64 dagen.
Ria heeft van begin tot het einde altijd de koppositie ingenomen, een enorme prestatie, dus een welverdiende eerste plaats bij de vrouwen.U zult kunnen begrijpen dat Ria eerst moet uitrusten van deze monstertocht en niet iedereen kan ontvangen.
Daarom is er iets bedacht waar het hele dorp en daar buiten mee kan doen.
Nu zou het leuk zijn dat ze bij thuiskomst, donderdag in de loop van de dag, een enorme vracht kaarten haar opwacht.
Ria loopt voor een goed doel namelijk voor Stichting Leukemie, voor onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte (www.riasrun.nl).
Misschien wilt u wel een gift in de enveloppe doen, dat zou de verrassing nog groter maken.

Het adres van Ria is: Lucernehof 46, 8256 CM Biddinghuizen.

"We willen als dorp toch laten zien dat we zo'n prestatie kunnen waarderen.

We hopen dat u massaal gaat reageren!!
Een dorpsgenote."

Voor Ria's Run 2012, zie www.riasrun.nl (en Facebook)  en www.transeurope-footrace.org

------------------------------------------------------

 

Actie 2008/2009 is afgerond. Uiteindelijk is euro 30.000,-- opgehaald voor onderzoek naar leukemie!

Iedereen geweldig bedankt!

Voor 2008 en 2009: zie www.riasrun.nl en http://riasrun.hyves.nl

Zie ook www.janentheo.tk

 

16 en 17 april 2008 : Ria liep succesvol de Boni-loop: 120 km van Nijkerk naar IJsselmuiden

zie ook www.riasrun.nl voor een uitgebreid verslag

www.stadnijkerk.nl/index.php?&mod[4484][detail_id]=211675

 

Sponsorcontract voor Ria Buiten op Nieuwjaarsreceptie SCHAAP Holland

Op de nieuwjaarsreceptie van Schaap Holland BV kreeg Ria Buiten, ultra loopster, genomineerde voor sportvrouw van het jaar 2007 en medewerkster van Schaap Holland een sponsoring agreement voor twee jaar aangeboden van haar werkgever Schaap Holland.

Zaterdag 19 Januari werd Ria op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Schaap Holland in de Rede uitgebreid in het zonnetje gezet. Het grote doel van Ria is het lopen van de TransEurope loop van Zuid Italië naar het puntje van Noorwegen in 2009, aldus Erik Schaap in zijn nieuwjaarstoespraak. Ruim 4.000 km in 60 dagen! We helpen haar graag om dat doel te bereiken.

We waarderen de inzet van al onze medewerkers die iedere dag hun werk doen. En als we dan wat extra terug kunnen doen voor mensen die zich buitengewoon inzetten voor ons bedrijf of voor de samenleving dan is dat alleen maar plezierig. Ria zamelt met haar talent en top prestaties geld in voor de Stichting Leukemie. Haar zoon heeft deze slepende ziekte en Ria weet als geen ander hoe waardevol gezondheid is.

Gezondheid is een van de belangrijkste dingen in het leven. Dat wensen we elkaar ieder jaar opnieuw voor het nieuwe jaar, meer nog dan geluk, voorspoed of andere aardige dingen. Gezond leven betekent voor de meesten: flink bewegen en gezond eten.

En daar komt ons product PolderGoud aardappelen om de hoek kijken. Aardappelen horen bij de meest volwaardige en gezonde voedingsmiddelen die we hebben. Een flinke portie gekookte aardappelen van 175 gram levert een kwart van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C en veel voedingsvezels, mineralen en spoorelementen. Een uitstekende basis voor grote prestatie, dat blijkt wel want Ria geeft aan zelf ook zo vaak mogelijk aardappelen te eten. 

We vinden het leuk om ons merk PolderGoud en ons product aardappelen te mogen koppelen aan de gezonde levenswijze en aan de topprestaties die Ria neerzet. En dat al jaren achter elkaar gezien haar lange lijst van indrukwekkende ultra hardlooptochten.

Aan haar doorzettingsvermogen om haar doel te bereiken mogen we allemaal een voorbeeld nemen en we zullen in 2009 dan ook zeker klaarstaan met de PolderGoud bokaal om Ria binnen te halen.

Zie www.riasrun.nl

 

Ria Buiten gaat voor wereldrecord in Monaco

 

BIDDINGHUIZEN - Dinsdag 13 november 2007. Het ministaatje Monaco staat vanaf vrijdag 16 november een hele week in het teken van de loopsport.

Ook ultra atlete Ria Buiten zal daar van de partij zijn en deelnemen aan No Finish Line. Haar doel is proberen het wereldrecord afstandlopen in zes dagen op haar naam te zetten.

Zoveel mogelijk kilometers lopen in zes dagen, dat is de uitdaging van Ria Buiten. Het parcours is een één kilometer lang traject dat langs de haven van Monaco loopt. Het record staat nu op 773 kilometer. Ria Buiten wil proberen dit te gaan verbeteren.

Vrijdagmiddag 16 november om 14.00 uur zal Ria van start gaan. Hoe ze het precies gaat aanpakken weet ze nog niet. Telkens twaalf uur lopen en twee uur slapen is een mogelijkheid, maar misschien gaat ze twintig uur lopen en dan ’s nachts vier uur slapen. Later deze week zal ze de beslissing hierover nemen. De verrichtingen van de deelnemers aan No Finish Line kunnen gevolgd worden via http://www.nofinishline.com.

Ook aan deze wedstrijd wordt door Ria Buiten deelgenomen in het kader van haar inzamelingsactie Ria’s Run tegen Leukemie. Alle kosten voor deelname worden door Ria zelf betaald. Donaties komen dus helemaal ten goede aan de strijd tegen Leukemie. Mensen die Ria willen steunen kunnen dat doen door het zenden van een sms met de tekst GO RIA naar 3010. Een bedrag overmaken naar rekening 132287641 t.n.v. Stichting Ria’s Run te Biddinghuizen kan natuurlijk ook.

U kunt om haar aan te moedigen een berichtje voor Ria plaatsen in het gastenboek op haar  www.riasrun.nl

 

RPM Marathon, 10 november j.l.: een daverend succes

Opbrengst: ruim euro 9000,-- !

Zie www.riasrun.nl

Zie ook: www.youtube.com/watch?v=aeasulYsIwo en www.flickr.com/photos/riaket/sets/72157603107280437/

Info: www.j4l.nl en www.riasrun.nl

Spinningmarathon met Leontien van Moorsel

 

BIDDINGHUIZEN - Donderdag 13 september 2007. Niemand minder dan wielerlegende Leontien van Moorsel komt op zaterdagavond 10 november naar Het Koetshuis te Biddinghuizen om mee te doen aan de 2e RPM (spinning) marathon van sportcentrum Joy4Life in Het Koetshuis.
Doel van de marathon is zoveel mogelijk geld inzamelen voor
Ria’s Run tegen Leukemie.`Zie www.riasrun.nl
Joy4life organiseert deze marathon in nauwe samenwerking met de organisatoren van Ria’s Run: een inzamelingsactie van ultra-atlete Ria Buiten voor de strijd tegen leukemie. Deze bijzondere actie loopt tot 2009. In dat jaar zal de inzamelingsactie z’n climax bereiken en gaat de 52 jarige ultraloopster mee doen aan de Trans Europe Footrace, een hardloopwedstrijd die voert van het zuidelijkste puntje van Italië naar de Noordkaap.
Door het organiseren van deze RPM-marathon stelt Joy4life iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen aan deze actie, in de gelegenheid dit te doen door sportieve deelname aan dit uitdagende fietsevenement. Iedereen vanaf 12 jaar kan zich inschrijven voor deelname aan minimaal 1 of maximaal 5 uren fietsen. Kosten: minimaal € 10,- per fiets/ per uur. Dit geld gaat geheel naar het goede doel! Tip: laat u sponsoren door familie, vrienden, of werkgever.
Deelnemers hoeven niet noodzakelijk fiets (spinning/rpm)-ervaring te hebben, maar dienen zeker fit te zijn en over een gezonde basisconditie te beschikken.
Behalve een fantastische sportcarrière levert Leontien van Moorsel een diepmenselijk verhaal over afzien, winnen, vallen en glorieus terugkeren. Bovendien geeft ze op enthousiaste en motiverende wijze spinning clinics. Zij is er bij op 10 november in Biddinghuizen, met dank aan C1000 Schuurhuis.
Meer
informatie over RPM of over deze actie is te lezen op http://www.j4l.nl . Via deze website kunt u zich tevens opgeven voor de marathon. Bellen mag ook: 0321 – 33 22 44 (Joy4life Biddinghuizen).

Ria Buiten zevende bij marathon Amsterdam

BIDDINGHUIZEN - Dinsdag 23 oktober 2007. De Biddinghuizenze ultra-atlete Ria Buiten is op zondag 22 oktober bij de ING marathon te Amsterdam als zevende gefinisht in haar categorie.
Ria deed aan de wedstrijd mee in het kader van haar trainingsprogramma ter voorbereiding op de Transeurope Footrace in 2009.
Met een tijd van 3 uur en 24 minuten op de klok passeerde Ria Buiten zondagmiddag de finish in het Olympisch stadion. Het lopen ging goed, het weer was goed en de route was attractief. Na afloop had ze wel last van spierpijn, want als ultraloper een goede tijd neerzetten bij een marathon, dat valt niet mee.


Rondje Zuiderzee 25-29 september j.l.

 

 

 Van 25-29 september j.l.: Rondje Zuiderzee zeer succesvol. Zie ook www.stadamersfoort.nl/index.php?&mod[1136][detail_id]=151110

Zie voor verslagen en diverse foto's: www.riasrun.nl   SMS naar 3010 het bericht Go Ria en je steunt ons (0,70 euro).

 Twee jaar sportkleding voor Ria Buiten

Biddinghuizen – Newline Functionele Sportkleding uit Hattem gaat ultra-atlete Ria Buiten gedurende twee jaar in de sportkleding steken. Ria Buiten start op 25 september haar megaproject ‘Ria’s Run tegen leukemie’. ‘Ria’s Run tegen leukemie’ start met het lopen van de Zuiderzeeroute. In 2009 zal Ria Buiten de inzamelingsactie afsluiten met het deelnemen aan de Transeurope Footrace, een 4500 kilometer lange hardloopwedstrijd van zuid Italië naar de Noordkaap. Running specialist Newline draagt de prestaties van Ria een warm hart toe, zo laat directeur Rien Mulder weten. Ons bedrijf is altijd geïnteresseerd in atleten en atletes die voor het voetlicht treden. Ria Buiten hebben we in 2005 al eerder gesponsord in het Rondje Nederland. Nu sprak het ons nog extra aan in verband met het goede doel waarvoor Ria deze actie gaat aanpakken met het lopen van enorme afstanden’, aldus Mulder, die hoopt dat de inzamelingsactie veel zal opleveren. Door het sturen van een sms-je naar 3010 met de woorden GO RIA kan de actie gesteund worden (€ 0,70 per sms) Financiële bijdragen kunnen gestort worden op bankrekening 132287641 t.n.v. Stichting Ria’s Run te Biddinghuizen

 

Bankrekening geopend voor Ria’s Run

 

BIDDINGHUIZEN - Zondag 9 september 2007. Voor de actie Ria’s Run is bij de Rabobank rekening 132287641 geopend. Ultra-atlete Ria Buiten zal op 25 september vanuit Biddinghuizen van start gaan met het lopen van de Zuiderzeeroute.Op dinsdag 25 september zal Ria Buiten om 9.00 uur vanaf het Plein te Biddinghuizen starten met de Zuiderzeeroute om op zaterdag 29 september ook weer in haar woonplaats te finishen. Met het lopen van deze ruim vierhond kilometer lange afstand begint tevens de inzamelingsactie onder de naam Ria’s Run. Het is de bedoeling zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen Leukemie. Hiertoe werkt Ria nauw samen met de Stichting Leukemie.nl, die het project ‘Ik loop voor de Lol’ (looporganisatie leukemiestichting) in het leven heeft geroepen.

Steunen
Op bankrekeningnummer 132287641 kunnen bedragen gestort worden om Ria’s strijd tegen Leukemie te steunen. Met het sturen van een sms-je met de worden GO RIA naar 3010 draagt u ook bij aan de actie. De kosten hiervoor bedragen € 0,70 per SMS.

Zuiderzeeroute
De eerste etappe van de Zuiderzeeroute die Buiten gaat lopen voert van Biddinghuizen naar Lemmer over een afstand van 89 kilometer. Op woensdag 26 september staat er 90 km op het programma, van Lemmer naar Den oever. Donderdag 27 september gaat de route verder naar Edam, 91 kilometer. De twee laatste dagen zal Ria een relatief korte afstand lopen. Van Edam naar Spakenburg, 76 km en daarna naar Biddinghuizen, 60 kilometer.

Project
Het is de bedoeling dat het ingezamelde geld besteed gaat worden aan een concreet project. Welk project dat zal zijn wordt momenteel door de werkgroep, die Ria met dit project begeleidt, bekeken. In 2005 verbond Ria Buiten haar vorige grote uitdaging, het lopen van een ‘Rondje Nederland’, ook aan een goed doel, toen was het geld bestemd voor kinderen met een stofwisselingsziekte.

Projectgroep Ria's Run

 

SMS actie voor Ria’s Run

 

BIDDINGHUIZEN - Zaterdag 1 september 2007. Ultra-atlete Ria Buiten zal op 25 september vanuit Biddinghuizen van start gaan met het lopen van de Zuiderzeeroute.
De inzamelingsactie van Ria voor de strijd tegen Leukemie kan gesteund worden door het sturen van een sms met de woorden GO RIA naar 3010. Kosten per sms bedragen € 0,70
Op dinsdag 25 september zal Ria Buiten om 9.00 uur vanaf het Plein te Biddinghuizen starten met de Zuiderzeeroute om op zaterdag 29 september ook weer in haar woonplaats te finishen. Met het lopen van deze ruim vierhond kilometer lange afstand begint tevens de inzamelingsactie onder de naam Ria’s Run. Het is de bedoeling zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen Leukemie. Hiertoe werkt Ria nauw samen met de Stichting Leukemie.nl, die het project ‘Ik loop voor de Lol’ (looporganisatie leukemiestichting) in het leven heeft geroepen.
De eerste etappe van de Zuiderzeeroute die Buiten gaat lopen voert van Biddinghuizen naar Lemmer over een afstand van 89 kilometer. Op woensdag 26 september staat er 90 km op het programma, van Lemmer naar Den oever. Donderdag 27 september gaat de route verder naar Edam, 91 kilometer. De twee laatste dagen zal Ria een relatief korte afstand lopen. Van Edam naar Spakenburg, 76 km en daarna naar Biddinghuizen, 60 kilometer.
Het is de bedoeling dat het ingezamelde geld besteed gaat worden aan een concreet project. Welk project dat zal zijn wordt momenteel door de werkgroep, die Ria met dit project begeleid, bekeken.

Ria’s Run van start met lopen Zuiderzeeroute: 25-29 september a.s.

 

Steun ons: stuur sms met "GO RIA" naar 3010 (euro 0,70 per sms). Je ontvangt een bedankje terug.Op 25 september gaat, met het lopen van de Zuiderzeeroute, Ria’s Run van start, een inzamelingsactie van ultra-atlete Ria Buiten voor de strijd tegen Leukemie.Deze bijzondere actie duurt tot 2009. Want in dat jaar zal de inzamelingsactie z’n climax bereiken en gaat de 52 jarige ultraloopster uit Biddinghuizen meedoen aan de Transeurope Footrace, een hardloopwedstrijd die voert van het zuidelijkste puntje van Italië naar de Noordkaap. Nog zo’n zeshonderd dagen te gaan en dan moet ze helemaal klaar voor zijn, voor de Transeurope Footrace. Zelfs voor ultra-atlete Ria buiten is deze wedstrijd, waarbij veertig deelnemers uit een groot aantal verschillende landen aan de start zullen verschijnen, een enorme uitdaging. Er doen in 2009 zes vrouwen mee aan de footrace door Europa. Ria Buiten uit Biddinghuizen is er één van.
Vierenzestig dagen achtereen moet er een topprestatie geleverd worden. Vanuit het snikhete zuiden van Europa, hardlopend over bergen en heuvels, door allerlei landschappen, om uiteindelijk vlak bij de Noordpool te finishen. Van de hitte van het zuiden van Europa naar de kou in het poolgebied. 4500 Kilometer in vierenzestig dagen, dus zo’n honderdenzes marathons in negen weken. Dat betekent dat er nu al begonnen moet worden met trainen.

Op dinsdag 25 september zal Ria Buiten vanuit Biddinghuizen starten met de Zuiderzeeroute om op zaterdag 29 september ook weer in haar woonplaats te finishen. Met het lopen van deze ruim vierhond kilometer lange afstand begint tevens de inzamelingsactie onder de naam Ria’s Run (zie ook www.riasrun.nl). Het is de bedoeling zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen Leukemie.
Hiertoe werkt Ria nauw samen met de Stichting Leukemie.nl, die het project ‘Ik loop voor de Lol’ (loop organisatie leukemiestichting) in het leven heeft geroepen.
De eerste etappe van de Zuiderzeeroute die Buiten gaat lopen voert van Biddinghuizen naar Lemmer over een afstand van 89 kilometer. Op woensdag 26 september staat er 90 km op het programma, van Lemmer naar Den oever. Donderdag 27 september gaat de route verder naar Edam, 91 kilometer. De twee laatste dagen zal Ria een relatief korte afstand lopen. Van Edam naar Spakenburg, 76 km en daarna naar Biddinghuizen, 60 kilometer.

Het is de bedoeling dat het ingezamelde geld besteed gaat worden aan een concreet project. Welk project dat zal zijn wordt momenteel door de werkgroep, die Ria met dit project begeleidt, bekeken.

Ria start op 8 september a.s. in Winschoten

Ria Buiten maakt nu deel uit van het Nederlands team 100 km bij het WC en EK 100 km in Winschoten op 8 september. In totaal zijn er nu 5 vrouwen in dat team.

Daarmee zijn er inmiddels wel genoeg kandidaten voor een Nederlands vrouwen-team voor de 100 km. Vorige maand stond op Ultraned namelijk nog het bericht dat bondscoach Ed van Beek naarstig op zoek was naar een extra loopster. Met de toezegging van Ria Buiten is deze plek ingevuld. Er zal nu een Nederlandse damesploeg aan de start verschijnen die bestaat uit wel 5 vrouwen. Om als team voor een plek in het eindklassement te kunnen worden opgenomen, dienen er minimaal 3 dames te finishen.

Ria Buiten is in de ultrawereld een gerenomeerde loopster. Voor de grote massa werd ze bekend met het lopen van Rondje Nederland, waarbij ze een maand lang iedere dag 70km aflegde voor een goed doel. Ria was te bewonderen in verschillende TV programma´s en oa Dolf Jansen heeft toen een stukje met haar meegelopen. Naast de ervaren Ria Buiten zullen op 8 september voor Nederland van start gaan: Ida Verduin, Karin van Eck, Majet Spoelder (debuut 100 km) en Jolanda de Klerk (vorig jaar gestart in de RUN maar dnf).

Zo’n rooskleurige situatie is pas weer voor het eerst sinds 2004, toen er bij de World Cup 100 km tijdens de RUN 2004 een team was van 6 vrouwen waarvan er 3 finishten: Joke Keuning (9.22.23) en Lydia Doornbos (10.50.42) volbrachten voor het eerst een 100 km en Janneke Cazemier liep een PR (10.56.46). Dat leverde toen een klassering op van 11e uit 14 gestarte vrouwenteams.

 

Ria Buiten gaat in 2009 de TransEurope-Footrace lopen: 4500 km. De voorbereiding.

Ria Buiten uit Biddinghuizen gaat voor de Stichting Leukemie.nl lopen. Ze zal in 2007 en 2008 met verschillende loopevenementen meedoen. In 2009 zal de ultra-atlete van 19 april - 21 juni  de TransEurope-Footrace lopen: een route van Zuid-talië naar de Noordkaap, in 64 etappes. Zie www.transeurope-footrace.org Zie ook www.biddinghuizen.org/riabuiten/ Binnenkort wordt een aparte website geopend over Ria's Run (www.riasrun.nl)  Nadere mededelingen over sponsoring en donaties volgen nog. De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 17 juli j.l. vond de eerste bijeenkomst plaats voor de actie van Ria Buiten.In de najaarsfeestweek, eind september a.s., gaat Ria een rondje Zuiderzee lopen. Start en finish zijn in Biddinghuizen. Nadere mededelingen volgen nog.

 

Ria Buiten wint Lapland Ultrarace

BIDDINGHUIZEN - Maandag 2 juli 2007.

D
e Biddinghuizense ultra-atlete Ria Buiten (52) is als eerste vrouw geëindigd in de Lapland Ultrarace. Overall finishte ze als negende. Ze streefde daarmee haar partner Trond Sjåvik voorbij, die tiende werd.
In aanloop naar de Trans Europe Footrace die in 2009 zal plaatsvinden nemen Ria en Trond deel aan een aantal wedstrijden om in superconditie te zijn om de hardloopwedstrijd vanaf het zuidelijkste puntje van Italie naar de Noordkaap tot een goed einde te brengen. Beide ultra-atleten gebruiken de deelname aan de Trans Europe Footrace om geld in te zamelen voor hun strijd tegen Leukemie.

Bijzonder
’Het was een heel bijzondere ervaring om ’s nachts te lopen zonder dat de zon ondergaat’’, vertelt Ria. De Noor Trond Sjåvik was uiteraard bekend met het verschijnsel middernachtzon, maar voor de atleten uit zuidelijker gebieden was het heel speciaal om de hele nacht door te lopen, zonder dat de duisternis z’n intrede deed.

Beren
Het was een zware tocht, door heuvelachtig gebied. De vele keien en stenen op de kronkelige bergpaden maakten het de vijfenzestig deelnemende atleten behoorlijk lastig. Vallen betekent grote kans op blessures. De atleten zijn hier zeer beducht voor. Te voorzichtig lopen gaat ten koste van de snelheid. De renners hadden het zwaar te verduren door de vele muskieten die het gebied teisteren en in de schaars geklede atleten een gemakkelijk prooi vonden. Bovendien werd het traject onveilig gemaakt door rendieren, elanden en beren.

Geldinzameling - start in Biddinghuizen
Na verschillende teleurstellende ervaringen tijdens het lopen in extreme hitte, waarbij ze door maag-darm problemen noodgedwongen moest afhaken is Ria Buiten blij dat ze nu weer twee wedstrijden op rij gewonnen heeft en weer helemaal in de race is. In het najaar van dit jaar gaat de geldinzameling voor de strijd tegen Leukemie officieel van start met een Rondje Zuiderzee, waaraan zowel Ria en Trond zullen deelnemen. Het loperspaar zal dan zowel starten als finishen in Biddinghuizen.

Zie ook : www.laplandultra.nu

 

Ria Buiten wint 12 uursloop Den Haag

BIDDINGHUIZEN - Dinsdag 19 juni 2007.

Ultra-atlete Ria Buiten heeft op zaterdag 16 juni met een afstand van 115 kilometer en 200 meter de 12 uursloop van Den Haag gewonnen.
Het parcoursrecord in Den Haag staat al tien jaar onafgebroken op naam van Buiten.

De Biddinghuizense was met 52 jaar de oudste deelneemster en lag lange tijd op kop van zowel de manlijke- als vrouwelijke deelnemers. De weersomstandigheden waren wat Ria betreft ideaal; zwaarbewolkt en zo nu en dan een flinke hoosbui. Niet iedereen deelde Ria’s meteorologische genoegens, want de loop kende veel uitvallers.

De 12 uursloop ging om 9.00 uur in de ochtend van start en werd deels op de atletiekbaan en deels in het duingebied van Kijkduin gehouden. De ronde-afstand bedroeg 1850 meter. ‘Eentonig om telkens hetzelfde rondje te moeten lopen, en dat twaalf uur lang’, vond Ria. Bijna kwam ze te laat omdat ze bij een verkeerde bushalte was uitgestapt maar een vriendelijk Haags echtpaar bracht haar achterop de fiets naar de atletiekbaan, waar ze nog net op tijd aan de start verscheen.

Na 10 uur lopen doorbrak ze de 100 kilometer grens, psychologisch een belangrijk moment in de race. Uiteindelijk liet ze welbewust twee mannen voorgaan, maar alleen omdat ze niet tot het uiterste van haar kunnen wilde gaan. ‘Het zou natuurlijk prachtig geweest zijn als ik als oudste vrouwelijke deelnemer iedereen achter me had kunnen laten, maar ik moest noodgedwongen mijn krachten sparen voor de 100 kilometer die ik volgende week in Zweden ga lopen, samen met mijn partner Trond Sjåvik. Ik ben eerste geworden, daar gaat het om’.

Ria en Trond werken hard aan hun conditie om in 2009 topfit aan de start van de Trans Europe Footrace te verschijnen. Deze race loopt van Bari in het zuidelijkste puntje van Italië naar de Noordkaap en zal door Ria en Trond gebruikt worden om geld in te zamelen voor hun strijd tegen Leukemie. ‘Dat betekent dat ik de komende tijd zal deelnemen aan zoveel mogelijk wedstrijden. Wedstrijden vormen een belangrijk trainingsinstrument. Jammer alleen dat het meedoen eraan zoveel kosten met zich meebrengt, maar deze overwinning in Den Haag is in elk geval binnen en daar ben ik blij om’ aldus Ria.

 

Zon weer spelbreker voor Ria Buiten

 

BIDDINGHUIZEN - Zaterdag 2 juni 2007.

 

Ter voorbereiding van deelname aan de Trans Europe Footrace die in 2009 zal plaatsvinden hebben Ria Buiten en haar partner Trond Sjåvik op 19 mei deelgenomen aan de Nove Colli Run (Negen heuvelen loop).
Ria werd ook nu weer, net als tijdens de Spartatholon, geveld door de zon. Trond finishte als twaalfde, maar moest na de eindstreep wel meteen aan het infuus.

Het was bloedheet in Italië. De zon kende geen genade en het kwik in de thermometer stond ruim boven de dertig graden. In Nederland zou een non-stop loop over een afstand van tweehonderd kilometer zeker zijn afgelast, zegt Ria. Ze baalt dat ze het niet gehaald heeft, maar toch was het geen verrassing. Want Ria en zon, dat is geen goede combinatie.

Zoals vaker gebeurt als Ria in de brandende zon loopt, begonnen na drie uur lopen misselijkheid en overgeven de tocht steeds meer te bemoeilijken. Van alles had ze gedaan om de zon op afstand te houden; een pet, zonnebril, goede kleding en crèmes.

"Er was tijdens de race geen heet water beschikbaar om bouillon te maken, zodat het lichaamsvocht op die manier wat aangevuld zou kunnen worden. Dan kun je alleen maar hopen dat het minder zonnig zal worden. En tegen beter weten in nog twee uur doorlopen terwijl het eigenlijk niet meer gaat," aldus Ria.

Na vijf uur hardlopen was het einde verhaal. Trond ging alleen verder, Ria werd naar het hotel gebracht, waar ze haar vochtreserves weer aanvulde en na een paar uur in de schaduw, weer helemaal opgeknapt was.

’s Nachts voegde Ria zich weer bij Trond, om hem mentaal bij te staan bij de zware tocht door de bergen. De temperaturen waren naar koele waarden gedaald. Dat maakte het lopen aangenaam. Ria was weer in topvorm, Trond had inmiddels ruim twaalf uur hardlopen in de benen, maar voelde zich desondanks fit. Het was aardedonker in de bergen en er was een prachtige sterrenhemel te zien. "Dan is lopen echt genieten," aldus Ria.

Op de kronkelige bergpaden moet je heel goed uitkijken waar je loopt. Het zijn geen geëffende paden en er liggen veel stenen. Vallen betekent meestal het einde van de race. Vanwege de veiligheid werd besloten dat Trond de race alleen zou vervolgen, zodat hij optimaal van het licht van de lamp gebruik kon maken.

Uiteindelijk finishten maar zevenentwintig van de vijfentachtig deelnemers aan deze zware tocht, die bemoeilijkt werd door zeer warm weer. Hierbij was geen enkele Nederlander. De Noor Trond Sjåvik werd twaalfde in een tijd van 27(!) uur en 5 minuten. Hij had tijdens de tocht zoveel vocht verloren dat na de finish meteen een infuus aangelegd werd. De volgende dag was hij weer helemaal hersteld.

‘Dit was voor ons een goede voorbereiding op de Trans Europe Footrace in 2009, ook al heb ik het niet gehaald. Ik blijf toch proberen de zon de baas te worden. Mijn conditie is prima, het is zo jammer dat ik slecht tegen de zon kan. Daar wil ik echt een oplossing voor vinden, concludeert Ria.’

De Trans Europe Footrace waaraan Ria en Trond in 2009 zullen deelnemen voert van het zuidelijkste puntje in Italië naar de Noordkaap. Ria zal dan 54 jaar zijn en de oudste deelneemster. Op 15 juni doet ze mee aan de 12 uur van Den Haag en op 28 juni zullen Ria en Trond samen deelnemen aan de Midsummer night Run in Zweden. In het najaar het Ultralopers-paar een rondje Zuiderzee gaan lopen om geld in te zamelen voor hun strijd tegen Leukemie.

(wordt vervolgd)

zie www.transeurope-footrace.org

aanmelding d.d. 5 juni 2007:: 50 uit 10 landen

mannen: 43; vrouwen: 7